MyPassa edetään jalat tiukasti maassa

Harvemmin jos koskaan omalle kohdalle tulee kutsuja minkään seuran tai yhdistyksen puheenjohtajalta, mutta MyPan puheenjohtaja Heikki Pulkkinen sellaisen lähetti MyPan uuden strategian julkistamistilaisuuteen Myllykosken tehtaankerholle. Älkää kysykö miksi, sillä sitä en itsekään tiedä, kun en MyPan hyväksi ole vähään aikaan tehnyt edes minkäänlaisia taustatöitä.

Niin tai näin päätin käyttää tarjotun tilaisuuden kuitenkin hyväkseni ja olin aistivinani puheenjohtaja Pulkkisen olemuksesta jonkinlaista tyytyväisyyttä kun saavuin paikalle.

Omaa mieltä heitti heti kättelyssä nöyräksi, kun oma istumapaikka löytyi varsin vaikutusvaltaisesta pöydästä. Jokainen MyPa-henkinen ymmärtää mitä kaikkea tällä seuralle merkitsevät herrasmiehet Matti Tiihonen, Erkki "Käärö" Leppänen, Jaakko "James" Toikander ja Unto "Una" Lehtinen.

Heikki Pulkkisen pääosin esittelemä suunnitelma seuran suuntaviivoista tuntui jättävän hyvän jäljen ja etenkin tämän kokeneen kaartin hyväksyntä esitetyille asioille sai omankin mielen varmaksi siitä, että tolkku on olemassa. Taloudelliset realiteetit tuntuvat olevan hyvin näpeissä ja se jos mikä kuulostaa maallikon korviin hyvältä. Risto Oksasen tulo seuran hallitukseen on kullanarvoinen juttu. Sekin kertoo jo kaiken olennaisen, ettei mies lähtenyt pelkästään katselemaan mikä MyPassa on tänä päivänä meininki vaan totesi jämäkästi;  "Joko tässä ollaan täysillä mukana tai sitten ei ollenkaan" Näkemystä ja kokemusta markkinointipuolelta Oksasella on monen miehen tarpeiksi ja paljon muustakin seuran pyörittämiseen liittyvistä asioista, mutta ilman turhia haihatteluita.

Oksasen pelisilmästä saatiin heti kova näyte kun hän esitteli vähävaraisten jalkapalloharrastusta tukevan stipendirahaston, joka oli nimetty MyPa-legenda Jaakko "James" Toikanderin stipendirahastoksi. Rahasto on MyPasta riippumaton, joten seuran kassaan ne eivät mene, se yksityiskohdista täsmennettäköön.  Kunnianosoituksesta liikuttuneen Toikanderin puhe oli sitten sellainen, joka nosti kylmät väreet ja palan kurkkuun. Jamekseen henkilöityy niin hirvittävän paljon MyPa-sydäntä, ettei sitä mitkään sanat riitä edes kuvailemaan. Oli suuri etuoikeus kuulla suuria sanoja, suuren miehen sanomana.

Liikuttavasta hetkestä oli jotenkin vaikeaa enää siityä takaisin niin sanotusti "arkeen" vaikka tilaisuudessa oli paljon hyvää. Rahaa MyPassa ei olla syytämässä täydellä volyymilla pelkästään edustusjoukkueeseen, vaan käytettävissä olevia varoja käytetään tasaisesti koko seurayhteisön kehittämiseen.Tässä tullaan siihen tärkeään pointtiin, että MyPa pyrkii satsaamaan ei pelkästään Kouvolan, vaan koko Kymenlaakson alueen pelaajakehitykseen. Siinä suhteessa ollaan oikealla tiellä. Eikä ideoinnissa ollut unohdettu junioripelaajien vanhempia tai ylipäätään ketään taustatekijöitä. Olosuhteiden kehittämistä etenkin stadionin osalta nostettiin esille, mutta niihinkin palataan vasta kun taloudellinen tilanne sitä edellyttää.

Yhtenä erikoisuutena seura esitteli luopumisen kausikorteista. Tilalle tulee vuosittainen jäsenmaksu johon sisältyy ilmainen pääsy otteluihin, mutta myös oikeus osallistua seuran kokouksiin ja asettuminen ehdolle seuran hallitukseen. Käytännössä jäsenmaksun maksaminen siis tarkoittaa seuran osaomistajuutta. Jäsenmaksun suuruuden julkaiseminen saa jäädä tässä tapauksessa MyPalle. Junioreille MyPa tarjoaa pelaajakortin, jolla molemmat vanhemmat voi tuoda mukanaan peliin yhden hinnalla. Itsessäni kausikorteista luopuminen herätti hieman ristiriitaisia tunteita, mutta homman toimivuudesta tässä vaiheessa vedetä minkäänlaisia johtopäätöksiä, sillä onhan hommassa myös ideaakin.

Edustusjoukkueen puolesta oman puheenvuoronsa piti päävalmentaja Ilkka Mäkelä. "Ilin" puheenvuoro oli ainakin itselleni erittäin tervetullut, kun tilanne joukkueen kasaamisen suhteen on tuntunut näin ulkopuolisen silmin olevan hyvinkin levällään. Seuran suuntaus sopimuksien suhteen on edelleen pitää kiinni paikallisista pelaajista. Tällä hetkellä kasassa on 17 sopimusta joista 15 on tehty paikallisten pelaajien kanssa, siihen on myös laskettu kotkalainen maalivahti Tomas Turunen. Tilanne sen suhteen on linjassa seuran strategian kanssa. Toppari, laituri ja hyökkääjä on edelleen hakusessa. Nämä oletettavasti ovat jostain muualta kuin Kymenlaakson alueelta, toki pelaajien intressit ja taustat selvitetään huolella. Yhteistyöseura HIFK:stä odotellaan kolmea vahvistusta. Puheenvuoron tärkein anti itselleni oli kuitenkin se, että Ilkka Mäkelä oli tilanteen ja tehtävien tasalla. Aika näyttää sitten mihin lopputulokseen se johtaa.

Kaikkein tärkeintä tässä vaiheessa on kuitenkin se, että MyPassa jalat pysyvät tiukasti maanpinnalla. Loppuun on hyvä lainata Unto "Una" Lehtisen toteamusta; "Suunnitelmat näyttää hyvältä, nyt niitä on vaan ruvettava toteuttamaan."

Eipä siihen ole mitään lisättävää...